Se alla

”Vi måste prata mer om psykisk ohälsa”

Onsdag 15 juni 2022

Angela Hafström är sjukvårdspolitiker och kandidat i valet till regionfullmäktige i Jönköpings län. Här berättar hon sin historia om varför hon valt att ge sig in i sjukvårdspolitiken för att skapa förändring.

Vi måste prata mer om psykisk ohälsa. Om hur vanligt det är och att det kan drabba vem som helst.

– Om jag svänger vänster in framför den här bussen nu, så behöver jag inte må så här dåligt längre.

Jag förstod länge inte vad det var som var fel. Det var först när jag gråtandes körde bilen ner till stan och såg tvåans buss i motsatt körfält, och tänkte att det vore skönt att gira vänster just där framför bussen för att slippa må dåligt, som jag fattade att jag behövde hjälp. För jag ville inte dö. Jag ville sluta må dåligt.

I efterhand kan jag se alla tecken på att jag var deprimerad redan i samband med att mina första två barn föddes, men det var när jag fick min tredje bebis som jag själv, och min omgivning, förstod hur illa det var.

Med ”mina barn” menar jag förstås ”våra barn”, jag skriver det nu innan min man läser det här och påpekar. I samband med en förlossningsdepression påverkas alla runt omkring mamman. Partner, barn, mammans föräldrar med fler. Men diagnosen är min. För att jag blev gravid, födde barn och mådde dåligt. Väldigt dåligt.

Jag fick min diagnos, förlossningsdepression, hösten 2009, och jag fick god hjälp av sjukvården och de runtomkring mig. Men det har sannerligen inte varit lätt kan jag säga …

Hur jag hanterat, och upplevt, min förlossningsdepression över tid kan ni som vill, få höra mer om en annan gång. För det är inte så att det går över på en kafferast direkt …

Har du också en historia? Det behövs fler starka röster som talar om psykisk ohälsa.

Jag vill berätta för dig att i valet 2022 så kommer jag att driva frågor kring psykisk ohälsa och hur det är att bli, och vara mamma. Hur hela ens liv förändras på en sekund. Från att veta ”allt” vet man plötsligt ingenting. Hur underbart men tufft det är att vara förälder till de man älskar mest i världen. Hur mycket stöd och tidiga insatser till både nyblivna mammor, föräldrar, barn och unga kan göra hela skillnaden för all framtid.

För en friskare framtid i Jönköpings län. Ju mer vi förebygger, desto färre problem, kortare väntetider och lägre kostnader i framtiden. Tidiga insatser skapar friskare invånare. Ett friskare län. Allt hänger i hop.

Vi måste tala mer om det som är svårt. Vi måste prata om att allt kanske inte alltid är så bra som det verkar. Jag tänker att mina erfarenheter av att bli och vara mamma kan bidra till att skapa en förändring som är till nytta för oss alla i samhället – rösta på mig i valet 11 september om du tror detsamma!

Varma hälsningar Angela Hafström