Se alla

Regelbunden läkemedelsgenomgång

Som äldre minskar aptiten och behovet ökar att få i sig näringstät kost, samtidigt som du ofta har flera mediciner. Det förekommer att äldre kan ha 30 piller till frukost när en frukostbulle kan vara ett bättre val. Äldre ska erbjudas regelbunden läkemedelsgenomgång.

En frukostmacka eller 30 piller?
Aptiten minskar medan behovet ökar att få i sig näringstät kost som äldre. Det förekommer att äldre kan ta 30 piller, i en rad olika mediciner, till frukost. En frukostmacka eller en tallrik gröt är ett bättre och hälsosammare val. Skulle inte du hellre ta en macka än piller om du fick välja?

Hjälp att ta rätt mediciner
Liberalerna anser att äldre med polyfarmaci (det vill säga de som tar flera olika mediciner) ska ha en fast kontakt på äldrevårdsmottagningen eller på apotek där läkemedelsgenomgång erbjuds regelbundet. Då säkerställer vi att den som tar flera mediciner verkligen tar rätt mediciner, och också får råd om eventuell möjlighet att byta ut medicin mot något annat. Det här blir en dubbelvinst, den äldres välmående ökar medan läkemedelskostnaderna minskar.